Häslohäng! -ansökan till Allmänna Arvsfonden.

Vi i Föreningen Folkhälsan i Sölvesborg har det senaste året samarbetat med Sölvesborgs kommun för att skapa ett projekt vi kallar Hälsohäng! – ett projekt där kommunens högstadieelevers fysiska och psykiska välmående och hälsa kommer att vara i fokus.

För att projektet ska kunna drivas under åren 2021-2023 har föreningen precis skickat in en ansökan till Allmänna Arvsfonden. Nu håller vi tummar och tår för att föreningen får pengar att finansiera detta så viktiga arbete!

Vi ser verkligen framemot att göra den här resan tillsammans med kommunens ungdomarna!

Kanske finns det fler hälsoföretag som vill bli medlemmar och vara med i vår satsning? Hör av er i så fall 😊

 

 


Cykelturveckan 2019

Var med när Cykelturveckan kommer till Kristianstad och nordöstra Skåne 5-10 augusti, 2019. Med mängder av tillresta besökare och lokala ortsbor blir det en festlig vecka med många aktiviteter! Alla deltagare inbjuds till nya upplevelser genom ett nära samarbete med ideella organisationer, företag och kommuner. Under veckan får deltagare, och alla som bor eller rör sig i området, känna den glädje och de möjligheter som cykling ger. Ett samarbete adderar värde och samtidigt exponering mot stora målgrupper. Optimera gärna med försäljning.

Cykelturveckan 2019 - läs mer!


 

Föreningen Folkhälsan i Sölvesborg tar steget mot en bättre hälsa i kommunen.

Den 10 december arrangerade Föreningen Folkhälsan en dialog med syfte att plocka fram idéer för möjliga koncept där föreningens medlemmar med sin samlade kompetens kring hälsa kan göra skillnad. Representanter från kommunen och politiker var inbjudna till mötet, och det var många av de nya politikerna som tog chansen att delta i dialogen om detta viktiga ämne.

Kreativiteten var hög och inte oväntat handlade många diskussioner om barn och ungdom. Alla idéer kommer nu att bearbetas av föreningens styrelse för beslut om fortsättning.

Mötet leddes av Coompanion Blekinge och sponsrades av Länsstyrelsen.

      

 

Friskvårdsdag - med Föreningen Folkhälsan

Att arrangera en friskvårdsdag för hela personalen kan vara en bra start. Personalen får möjlighet att prova på aktiviteter de inte kommit i kontakt med tidigare. Att träna tillsammans stärker team-känslan. Ökad kunskap motiverar och ju fler på företaget som har kunskap desto lättare är det att få med alla.
 • Du står för lokal, inbjudan, förtäring
 • Folkhälsan står för kompetens, aktiviteter, upplägg av programmet
 • Välj mellan halv eller heldag.
 • Beställningen måste göras 4 veckor i förväg.
 • Du väljer vilka pass som ska ingå, men vi ser helst att både kost, fysisk och psykisk hälsa finns med.
 • Ett halvdagspaket på 3 timmar innehåller 3 pass (45 minuter vardera, paus 15 minuter). Om företaget har mer än 10 anställda, repeterar man passen (parallella spår).
 • Prislappen för ett pass på 45 minuter är ca 1600kr exkl. moms.
För vidare diskussion, kontakta:
Kristin 072-3060707
Ola 073-3004340
Jeanette 073-8380359
Beskrivning av föreläsningar och Prova på pass:

Tai Chi Chuan/ Qi Gong – prova på

Tai Chi Chuan, även kallad rörelsemeditation, är en form av kinesisk gymnastik (Qi Gong) som stärker livskraften. Regelbunden träning ger kroppskännedom, fysisk styrka och balans. På det mentala planet motverkas spänningar och stress som ersätts av ökad energi och bättre koncentration.

Under detta Prova På pass får du lära dig några enkla Qi Gong övningar som du kan fortsätta använda på egen hand, t.ex. på arbetsplatsen när du behöver en paus.

Du får även prova några Tai Chi Chuan tekniker och hur de är kopplade till kampsport.

För detta pass behövs en ljus, trivsam lokal, men om vädret tillåter utförs passet allra helst utomhus. Träningen utövas stående, och lediga kläder och sköna skor är allt som behövs.

Passet leds av Kristin Lindahl, tai chi chuan instruktör, Tai Chi Chuan & EFT

 

Vårda våra relationer - föreläsning 

Relationer betyder mycket för vårt välbefinnande. Bra relationerna privat är viktiga för att prestera bra på arbetsplatsen.

Under detta pass konstaterar vi följande; att leva i relationer kan vara både härligt och svårt samt att kommunikation är en nödvändighet. Förhoppning finns om lite igenkänning och kanske vi hittar en del verktyg att jobba med i våra nära relationer! Ofta finns den stora förvandlingen i den lilla förändringen!  Våga prova! 

För detta pass behövs lämplig föreläsningslokal med tillgång till dator och pc-kanon el liknande för att via USB-port köra PowerPoint. Vid behov även mikrofon etc samt CD-spelare. 

Föreläsningen hålls av Annelie Öberg, familjerådgivare och barnmorska Barnmorskemottagningen Lilla Hjärtat

 

Lev livet levande – föreläsning

Jag delar öppenhjärtligt med mig av mina tankar och upplevelser om livet. Hur vi ser och förhåller oss till världen runtomkring och inom oss. Om att vara vaken och nyfiken på livet, att våga känna och vara människa. Jag vill beröra och väcka en tanke som sår ett frö inom varje individ om att jag kanske kan, vill och vågar vara och visa hela mitt JAG. Att vara sann emot mig själv, tror jag är en väg att uppnå hälsa och inre frid.

Under denna föreläsning kan du förvänta dig att få en del aha-känslor och bli påmind om vad som är viktigt i ditt liv. Du kommer under passet även erbjudas att vara delaktig i en vägledd glädjemeditation som ett verktyg att ta med hem och använda under stressiga och pressande stunder när livet rusar på lite snabbt.

För detta pass behövs antingen stolar eller sittkuddar och gärna en lugn och trivsam lokal. Finns det en bandspelare är det bra eller möjlighet att koppla in en mobil till högtalare.

Passet hålls av Susanne Karlsson, Megineterapeut på Livshjulet Naturlig Hälsa.

 

Indoor/outdoor fitness  - prova på

Som namnet antyder funkar passen både inne och ute. Det är en form av cirkelträning eller stationsträning. Man tränar igenom hela sin kropp med funktionella övningar. Du får ökad förbränning, bättre kroppskännedom och du blir starkare och får en bättre hållning.

Under detta Prova På pass får du hela kroppen genomtränad, ofta med enkla övningar som du kan göra själv eller med vänner. Några övningar är helt utan redskap. Man jobbar 2&2 eller 3&3 och övningarna  anpassas så att ALLA kan vara med.

För detta pass behövs ett gäng som vill må bättre och en yta på minst 90kvm (beräknat på 15 personer)

Passet leds av Någon av coacherna på O.N. training AB

 
Djupavslappning – prova på
 
Livet stressar oss allt mer…

Under detta pass får du kunskap om hur du själv kan påverka din hälsa och få uppleva en djup avslappning och skön känsla i kropp och själ. Passet startar med en kort föreläsning om stresshantering, tankar och förändringsprocesser. Detta följs av övningar som man gör tillsammans med en kollega. Övningarna kan utföras sittandes på en stol, men med fördel liggandes.

För detta pass behövs  en lugn lokal utan för mycket ljud utifrån, dämpad belysning och relativt sköna stolar.

Filt eller matta att ligga på, ev liten kudde att lägga under huvudet. Ev stolar.

Passet leds av Jill Lagerqvist, hälsoterapeut, JILA 4 goodlife.

 

Första hjälpen, Hjärt- och lungräddning med hjärtstartare samt luftvägsstopp

Att som medmänniska kunna hjärt- och lungräddning räddar liv. Mer än dubbelt så många räddas av dig och mig än av ambulans. Hur kan detta förklaras? Jo – tiden är viktig. Ju snabbare man startar hjärt- och lungräddning, ju större chans har man att överleva!

Man kan aldrig träna för mycket på detta – så utbildning varje år är vad HLR-rådet rekommenderar.

Under detta Prova På pass får du lära dig hur man undersöker för att konstatera att här behövs hjärt- och lungräddning, att ge fria luftvägar vid luftvägsstopp eller då någon skadat sig. Kort sagt – du får kunskap som gör att du kan rädda liv! Du får öva på dockor och du får se hur en hjärtstartare fungerar. Sedan lär du också hur man gör när någon satt i halsen. 

För detta pass behövs en lokal där vi kan öva på dockor som ligger på golvet.

Passet leds av Eivor Hermansson, godkänd instruktör av HLR-rådet i Hjärt- och lungräddning för vuxna samt huvudinstruktör för Hjärt- och lungräddning för barn.

Eivors hjärt och lungräddningar

 
Medi-yoga – prova på
 
De flesta är idag utsatta för mycket stress och ett högt tempo. Sjukskrivningar ökar och vi behöver hitta vägar för att förbättra vår hälsa. Att gå ifrån en stund och få lite tid att bara andas, känna in kroppen med lugna rörelser. Medi-yoga används som förebyggande, rehabiliterande eller som friskvård. Yogan med fokus på andning och vad den faktiskt gör med oss, var och en. När vi förenas med allt i oss, fysiskt, mentalt och emotionellt.
 
Under detta pass får ni ta emot en presentation vad yoga kan göra för er. Jag delar med mig av enkla men effektiva verktyg. Ni får prova ett enklare yogapass för att minska stress, smärta och stelhet.
 
För detta pass behövs ett rofyllt och trivsamt rum. Övningar utförs stående eller sittande på stol. Man behöver inte byta om. 

Passet leds av Ingrid Stigsdotter, Medi-yoga terapeut, Drömläge

 

Meginevandring

En meditativ vandring då vi tar oss ut i naturen och vandrar i tystnad i grupp men med oss själva. Under vägledning kommer vi i kontakt med vår andning och känner hur vår kropp mår just nu. Vi stannar till på olika platser där vi laddar kraft från elementen runtomkring oss. Såsom vattnet, jorden, elden, vinden.

Under detta pass kan du förvänta dig att bli stillad i sinnet och medveten om din kropps status. Ett sätt att bli NUAD – ett tillstånd av varande och inte görande. Resultatet blir mer fokus och närvarande i nuet inför dagens uppgifter.

Under detta pass behövs kläder efter väder, gärna fin natur att vandra i och ett öppet sinne från deltagarna.

Vandringen leds av Susanne Karlsson, Megineterapeut på Livshjulet Naturlig Hälsa

 

Kom igång med träning hemma

Ibland kan det vara svårt att få tid, lust o ork att komma iväg till träningen, då kan det egna vardagsrummet eller gräsmattan vara den perfekta platsenOavsett om du vill gå ner i vikt, leva hälsosammare eller känna dig piggare så kan ett onlineprogram vara hjälpen på vägen.

Under detta prova på pass får du testa ett lättare onlineträningspass. Du får se hur programmet kan anpassas efter individens egna mål. 

Under detta pass behövs Projektor, Träningskläder, Vattenflaska, handduk och ett glatt humör.

Passet leds av Jeanette Jivhed, Hälsoinspiratör

 

EFT (emotionell frihetsteknik) – prova på

EFT är en kraftfull anti-stress metod som stimulerar kroppens självläkningsförmåga. Den hjälper dig hantera smärta, värk,

sömnsvårigheter, nervositet mm. Metoden är lättbegriplig, rakt på sak och enkel att lära. Tillsammans med öron-akupunktur kan EFT användas för rökavvänjning.

Under detta Prova På pass får du en förståelse för hur tekniken fungerar och i vilka situationer den kan vara användbar. Du får prova att använda metoden ett flertal gånger så att du kan fortsätta använda på egen hand, t.ex. på arbetsplatsen när du behöver varva ner.

För detta pass behövs stolar för deltagarna.

Passet leds av Kristin Lindahl, Tai Chi Chuan & EFT

 

Stresshantering

Hur påverkas vi av stress utan återhämtning? Kan vi bli sjuka av det? Åldras jag i förtid? Hur påverkas hjärnan och kroppen i stort? Känslan av att kunna hantera, få tillgång till av och på knapp likt en strömbrytare! Vi är alla olika och förhåller oss på olika sätt i det som vi möter. Ett enkelt sätt att minska sjukfrånvaro, psykisk ohälsa, stressrelaterade åkommor. Ett sätt att tjäna både välmående och pengar för företag och individ.

Under detta pass får du enkla redskap; din medvetenhet, kroppskännedom, olika andningstekniker. Är det så att jag andas fel och behöver lära om och fördjupa?

För detta pass behövs ingen utrustning, du kommer som du är.

Passet leds av Ingrid Stigsdotter, Drömläge

 

Kostens betydelse för vårt välbefinnande - föreläsning/ workshop

Denna föreläsning bjuder på teori, men framförallt tips på hur teorin kan användas i praktiken.

 • Vilka vitaminer behöver vi för att må bra?
 • Vilken ”diet” är den bästa?
 • Vilka är de vetenskapligt bevisade kostfaktorer som påverkar vårt välmående?
 • Hur kan jag påverka mitt mående med kosten?

Deltagarna får måltidstips för frukostar, mellanmål och middagar.

För detta pass behövs föreläsningssal/konferensrum med projektor/duk anpassat till antalet deltagare

Passet leds av Louise Bergenrup, Kostrådgivare & Livsstilsinspiratör

 

Livsstilskompetens – bygg din egna hälsobuffert - föreläsning

Denna föreläsning handlar om att med kunskap och förmåga ta hand om sin hälsa både fysiskt och psykiskt. Det innebär att finna en balans för kropp och knopp med bra mat, sömn och rörelse. Men vad är bra mat? Måste jag springa eller träna på gym för att det skall räknas som träning? Vilken betydelse har sömnen för välmående? Vad är bra livsbalans för mig? Deltagarna kommer att få verktyg med sig för att öka sin förmåga att planera, prioritera, sätta gränser så att hela deras respektive liv går ihop.

För detta pass behövs föreläsningssal/konferensrum med projektor/duk anpassat till antalet deltagare

Passet leds av Louise Bergenrup, Kostrådgivare & Livsstilsinspiratör


 

Projekt Hälsobringaren – för en friskare och gladare arbetsplats 

 

I april 2016 gick startskottet för Hälsobringaren, ett projekt som drivits av Föreningen Folkhälsan i samarbete med Länsstyrelsen. Ett 20-tal företag har deltagit i projektet: Celltech, Lagerbergs, Sölvesborg Mjällby Sparbank, Törnsångarens Förskola Bromölla, Delete, Teko-tryck, TitanX, Ventex, DMB, Kommunens FRISK klubb, Norje Smidesfabrik, Sölvesborgshem, Föreningen Soul of Humanity, Bromölla Fritidscenter, PRO Gammalstorp Ysane, Hjalmarssons och Listermacken.

Syftet med projektet har varit att minska sjukfrånvaron, liksom sjuknärvaron, genom bättre hälsa hos de anställda. Varje företag har nominerat en Hälsobringare som under året deltagit i 4 utbildningsträffar:

 • Hur man jobbar med hälsoprojekt i grupp och organisation
 • Fysisk aktivitet och hälsa
 • Psykisk hälsa och välmående
 • Från näringslära till livsmedel och faktisk mat på tallriken.

Vidare har representanter från Föreningen Folkhälsan gjort företagsbesök hos alla Hälsobringare för att ge support kring möjligheter att skapa friskvårdsaktiviteter för de anställda. Det kan gälla gruppaktiviteter eller individuellt, på plats eller tillsammans med andra deltagare. Skräddarsydda lösningar vid behov.

Vissa arbetsplatser har börjat med Prova På dagar, medan andra väljer att direkt komma igång med aktiviteter. För att motivera kollegorna till ett hälsosammare liv har många startat ”aktivitetslotteri”, hälsobingo mm. Kunskap är en viktig komponent för att höja motivationen;  Hälsobringarna har fått mycket ny och värdefull kunskap med sig, som man delar med kollegorna  på olika sätt.

Projektet är nu formellt avslutat, men nätverket lever vidare och Hälsobringarna fortsätter att träffas för att utbyta erfarenheter och inspirera varandra.

 

Celltech                                     Törnsångarens förskola, Bromölla och FRISK i Sölvesborg

 

Lagerbergs och Ventex                                                                Sölvesborg-Mjällby Sparbank och Delete

Norje Smidesfabrik

Var med när Cykelturveckan kommer till Kristianstad och nordöstra Skåne 5-10 augusti, 2019.

Med mängder av tillresta besökare och lokala ortsbor blir det en festlig vecka med många aktiviteter! Alla deltagare inbjuds till nya upplevelser genom ett nära samarbete med ideella organisationer, företag och kommuner. Under veckan får deltagare, och alla som bor eller rör sig i området, känna den glädje och de möjligheter som cykling ger. Ett samarbete adderar värde och samtidigt exponering mot stora målgrupper. Optimera gärna med försäljning!

Det kommer finnas möjligheter att synas i deras kanaler inför ctv, på cykelmässan och i de sammanhang föreningen rör sig i inför veckan.

Vill ni ta en aktiv del i arbetet under veckan söker de samarbeten för leverans eller sponsring av upplevelser, middagar, guidningar och andra aktiviteter som deltagarna är i behov av.

Det finns också möjlighet att vara med i brandingen av rundor eller att synas i Tivoliparken som utställare.

Läs mer här om hur du och ditt företag kan vara med.
Läs partnerinfo-foldern här

Kontakta

Erik Svedin på  eller ring 07907-85837

Att arrangera en friskvårdsdag för hela personalen kan vara en bra start. Personalen får möjlighet att prova på aktiviteter de inte kommit i kontakt med tidigare. Att träna tillsammans stärker team-känslan. Ökad kunskap motiverar och ju fler på företaget som har kunskap desto lättare är det att få med alla.

Kontakta styrelsen för mer information:  

 


Tai Chi Chuan/ Qi Gong – prova på

Tai Chi Chuan, även kallad rörelsemeditation, är en form av kinesisk gymnastik (Qi Gong) som stärker livskraften. Regelbunden träning ger kroppskännedom, fysisk styrka och balans. På det mentala planet motverkas spänningar och stress som ersätts av ökad energi och bättre koncentration.

Under detta Prova På pass får du lära dig några enkla Qi Gong övningar som du kan fortsätta använda på egen hand, t.ex. på arbetsplatsen när du behöver en paus.

Du får även prova några Tai Chi Chuan tekniker och hur de är kopplade till kampsport.

För detta pass behövs en ljus, trivsam lokal, men om vädret tillåter utförs passet allra helst utomhus. Träningen utövas stående, och lediga kläder och sköna skor är allt som behövs.

Passet leds av Kristin Lindahl, tai chi chuan instruktör, Tai Chi Chuan & EFT


Vårda våra relationer - föreläsning 

Relationer betyder mycket för vårt välbefinnande. Bra relationerna privat är viktiga för att prestera bra på arbetsplatsen.

Under detta pass konstaterar vi följande; att leva i relationer kan vara både härligt och svårt samt att kommunikation är en nödvändighet. Förhoppning finns om lite igenkänning och kanske vi hittar en del verktyg att jobba med i våra nära relationer! Ofta finns den stora förvandlingen i den lilla förändringen!  Våga prova! 

För detta pass behövs lämplig föreläsningslokal med tillgång till dator och pc-kanon el liknande för att via USB-port köra PowerPoint. Vid behov även mikrofon etc samt CD-spelare. 

Föreläsningen hålls av Annelie Öberg, familjerådgivare och barnmorska Barnmorskemottagningen Lilla Hjärtat


Livsstilskompetens – bygg din egna hälsobuffert - föreläsning

Denna föreläsning handlar om att med kunskap och förmåga ta hand om sin hälsa både fysiskt och psykiskt. Det innebär att finna en balans för kropp och knopp med bra mat, sömn och rörelse. Men vad är bra mat? Måste jag springa eller träna på gym för att det skall räknas som träning? Vilken betydelse har sömnen för välmående? Vad är bra livsbalans för mig?

Deltagarna kommer att få verktyg med sig för att öka sin förmåga att planera, prioritera, sätta gränser så att hela deras respektive liv går ihop.  

För detta pass behövs: Föreläsningssal/konferensrum med projektor/duk anpassat till antalet deltagare

Passet leds av: Louise Bergenrup, Kostrådgivare & Livsstilsinspiratör


Indoor/outdoor fitness  - prova på

Som namnet antyder funkar passen både inne och ute. Det är en form av cirkelträning eller stationsträning. Man tränar igenom hela sin kropp med funktionella övningar. Du får ökad förbränning, bättre kroppskännedom och du blir starkare och får en bättre hållning.

Under detta Prova På pass får du hela kroppen genomtränad, ofta med enkla övningar som du kan göra själv eller med vänner. Några övningar är helt utan redskap. Man jobbar 2&2 eller 3&3 och övningarna  anpassas så att ALLA kan vara med.

För detta pass behövs ett gäng som vill må bättre och en yta på minst 90kvm (beräknat på 15 personer)

Passet leds av Någon av coacherna på O.N. training AB


Djupavslappning – prova på

Livet stressar oss allt mer…

Under detta pass får du kunskap om hur du själv kan påverka din hälsa och få uppleva en djup avslappning och skön känsla i kropp och själ. Passet startar med en kort föreläsning om stresshantering, tankar och förändringsprocesser. Detta följs av övningar som man gör tillsammans med en kollega. Övningarna kan utföras sittandes på en stol, men med fördel liggandes.

För detta pass behövs  en lugn lokal utan för mycket ljud utifrån, dämpad belysning och relativt sköna stolar.

Filt eller matta att ligga på, ev liten kudde att lägga under huvudet. Ev stolar.

Passet leds av Jill Lagerqvist, hälsoterapeut, JILA 4 goodlife.


Första hjälpen, Hjärt- och lungräddning med hjärtstartare samt luftvägsstopp

Att som medmänniska kunna hjärt- och lungräddning räddar liv. Mer än dubbelt så många räddas av dig och mig än av ambulans. Hur kan detta förklaras? Jo – tiden är viktig. Ju snabbare man startar hjärt- och lungräddning, ju större chans har man att överleva!

Man kan aldrig träna för mycket på detta – så utbildning varje år är vad HLR-rådet rekommenderar.

Under detta Prova På pass får du lära dig hur man undersöker för att konstatera att här behövs hjärt- och lungräddning, att ge fria luftvägar vid luftvägsstopp eller då någon skadat sig. Kort sagt – du får kunskap som gör att du kan rädda liv! Du får öva på dockor och du får se hur en hjärtstartare fungerar. Sedan lär du också hur man gör när någon satt i halsen. 

För detta pass behövs en lokal där vi kan öva på dockor som ligger på golvet.

Passet leds av Eivor Hermansson, godkänd instruktör av HLR-rådet i Hjärt- och lungräddning för vuxna samt huvudinstruktör för Hjärt- och lungräddning för barn.


Medi-yoga – prova på

De flesta är idag utsatta för mycket stress och ett högt tempo. Sjukskrivningar ökar och vi behöver hitta vägar för att förbättra vår hälsa. Att gå ifrån en stund och få lite tid att bara andas, känna in kroppen med lugna rörelser. Medi-yoga används som förebyggande, rehabiliterande eller som friskvård. Yogan med fokus på andning och vad den faktiskt gör med oss, var och en. När vi förenas med allt i oss, fysiskt, mentalt och emotionellt.

Under detta pass får ni ta emot en presentation vad yoga kan göra för er. Jag delar med mig av enkla men effektiva verktyg. Ni får prova ett enklare yogapass för att minska stress, smärta och stelhet.

För detta pass behövs ett rofyllt och trivsamt rum. Övningar utförs stående eller sittande på stol. Man behöver inte byta om. 

Passet leds av Ingrid Stigsdotter, Medi-yoga terapeut, Drömläge


EFT (emotionell frihetsteknik) – prova på

EFT är en kraftfull anti-stress metod som stimulerar kroppens självläkningsförmåga. Den hjälper dig hantera smärta, värk,

sömnsvårigheter, nervositet mm. Metoden är lättbegriplig, rakt på sak och enkel att lära. Tillsammans med öron-akupunktur kan EFT användas för rökavvänjning.

Under detta Prova På pass får du en förståelse för hur tekniken fungerar och i vilka situationer den kan vara användbar. Du får prova att använda metoden ett flertal gånger så att du kan fortsätta använda på egen hand, t.ex. på arbetsplatsen när du behöver varva ner.

För detta pass behövs stolar för deltagarna.

Passet leds av Kristin Lindahl, Tai Chi Chuan & EFT


Stresshantering

Hur påverkas vi av stress utan återhämtning? Kan vi bli sjuka av det? Åldras jag i förtid? Hur påverkas hjärnan och kroppen i stort? Känslan av att kunna hantera, få tillgång till av och på knapp likt en strömbrytare! Vi är alla olika och förhåller oss på olika sätt i det som vi möter. Ett enkelt sätt att minska sjukfrånvaro, psykisk ohälsa, stressrelaterade åkommor. Ett sätt att tjäna både välmående och pengar för företag och individ.

Under detta pass får du enkla redskap; din medvetenhet, kroppskännedom, olika andningstekniker. Är det så att jag andas fel och behöver lära om och fördjupa?

För detta pass behövs ingen utrustning, du kommer som du är.

Passet leds av Ingrid Stigsdotter, Drömläge


Kostens betydelse för vårt välbefinnande - föreläsning/ workshop

Denna föreläsning bjuder på teori, men framförallt tips på hur teorin kan användas i praktiken.

 • Vilka vitaminer behöver vi för att må bra?
 • Vilken ”diet” är den bästa?
 • Vilka är de vetenskapligt bevisade kostfaktorer som påverkar vårt välmående?
 • Hur kan jag påverka mitt mående med kosten?

Deltagarna får måltidstips för frukostar, mellanmål och middagar.

För detta pass behövs: Föreläsningssal/ konferensrum med projektor/duk anpassat till antalet deltagare

Passet leds av: Louise Bergenrup, Kostrådgivare & Livsstilsinspiratör


Mindfulness


Mindfulness kan översättas till medveten närvaro. När vi känner stress och press inombords, tappar vi lätt fokus och får svårt att koncentrera oss och blir lätt impulsstyrda. Mindfulness handlar om att hitta ett förhållningssätt att leva mer medvetet i nuet.
Under detta pass får du en introduktion i vad mindfulness är och hur du kan använda det i din vardag. Vi går igenom de åtta attityderna som ingår i mindfulness och vi gör även en mindfulnessövning.

För detta pass behövs: lämplig lokal med tillgång till dator och pc-kanon 
el liknande för att via USB-port köra PowerPoint samt stolar till deltagarna.

Passet leds av: Tina Thuresson Licensierad stresscoach och Mindfulnessinstruktör


 

Vi gratulerar Monica Nilsson, Celltech, som nu är Certifierad Hälsobringare! Monica har deltagit i Hälsobringarprojektets alla obligatoriska utbildningsträffar:

Hur man jobbar i grupp och organisation för att lyckas med hälsoprojekt, Fysisk hälsa, Psykisk hälsa och Kost.

Vi önskar Monica lycka till i sin fortsatta roll som Hälsobringare med målsättningen - en gladare och friskare personal. Bra jobbat!

 

Vi gratulerar Monica Axelsson, Sölvesborg-Mjällby Sparbank och Jeanette Jivhed, Delete AB som nu är Certifierade Hälsobringare!

Detta innebär att de deltagit i Hälsobringarprojektets alla obligatoriska utbildningsträffar: Hur man jobbar i grupp och organisation för att lyckas med hälsoprojekt, Fysisk hälsa, Psykisk hälsa, Kost.
Baserat på sin nya kunskap har både Monica och Jeanette, tillsammans med medarbetare och chefer, startat upp en rad aktiviteter på sina arbetsplatser med målsättningen - en gladare och friskare personal. 

Vi önskar Monica och Jeanette lycka till i sin fortsatta roll som Hälsobringare!

 

Även i år har vi nöjet att ge en liten julklapp till föreningens medlemmar, och en nyttig sådan, som kan rädda liv - Eivors Hjärt och Lungräddningsutbildning!

Tid och plats: 17 februari 2017, 13 - 16.30, On Trainings lokal Verkstadsgatan 6.

Du deltar helt gratis - föreningen betalar! 

Det blir en blandad kurs för er som inte gått utbildningen tidigare och er som deltar för att repetera.

Observera att det är begränsat antal platser (12), så först till kvarn...!

Tack Ola för att du sponsrar med lokal. Och tack Eivor för kursrabatten vi får.

 

 Varmt välkomna!

 Kristin, Ingrid, Catharina, Marion

Månadens Hälsobringare - Monika Axelsson, Sölvesborg-Mjällby Sparbank.

Monica får priset för att hon på ett föredömligt sätt engagerar kollegor och ledning på sin arbetsplats i sin roll som Hälsobringare.

Hälsobringarprojektet drivs av Föreningen Folkhälsan och vänder sig till företag med 5 eller fler anställda i Sölvesborgs kommun.

Syftet är att minska sjukfrånvaron, liksom sjuknärvaron, genom bättre hälsa hos de anställda.

 

Januari 2017

Plats Bokelundsskolans aula, Idrottsvägen 1, 294 34 Sölvesborg

Tid 17:00-19:00

Anmälan Här!

Föreningen Folkhälsan anordnar en inspirationskväll som vänder sig i första hand till företag, arbetsplatser och föreningar med minst fem anställda eller medlemmar. Fri entré. Max två deltagare per organisation.

Föreläsning: Värderingar, vad lämnar vi över till nästa generation?

Låt dig inspireras av Magnus Lundin, när han på ett lättsamt sätt pratar om hur värdegrundsarbetet på företaget gör stor skillnad för hälsan. 

Magnus Lundin är rektor och grundare av skolan Academy of Music and Business. 

Minimässa

Träffa lokala företagare som arbetar med hälsa och som genom föreningen Folkhälsan Sölvesborg arbetar för att skapa friska arbetsplatser i kommunen.

Hälsobringare

Träffa företag som idag är med i projektet Hälsobringaren, få information om Hälsobringare 2017 och ta chansen att anmäla ert företag.

Malin Rapp, friskvårdsinspiratör på Törnsångarens förskola i Bromölla, har utsetts till Månadens Hälsobringare för att hon på ett engagerande och inspirerande sätt delar med sig av de hälsoaktiviteter hon driver på sin arbetsplats.

Alla deltagare i Hälsobringarprojektet får via gemensamma möten och Facebookgrupp kontinuerligt tips och idéer från Malin på aktiviteter som man enkelt men effektfullt kan driva på sin arbetsplats. Vad sägs t.ex. om att komma till jobbet på morgonen och välkomnas av en smoothie och en "Välkommen" skylt?